Stan Van Samang

姓 名:Stan Van Samang
英文名: Stan Van Samang
国 家:欧美

9548
粉丝
138
歌曲
56
专辑
56
评论

‘‘Naast acteren heb ik ook een passie voor muziek en zang. Ik denk dat die passie eindelijk tot uiting is gekomen! Ik heb verschrikkelijk veel goesting om iets te doen met die grote passie‘.
Dit waren de woorden van Stan Van Samang, kort na zijn overwinning bij Steracteur Sterartiest eind 2006. Intussen is ruimschoots bewezen dat hij woord heeft gehouden, want wie kent deze talentvolle singer/songwriter/acteur nog niet?
Stan wordt geboren op 19 maart 1979 en woont nog steeds in ‘zijn’ Wijgmaal, een onder-de-kerktoren-dorp in het Leuvense. Reeds van jongsaf aan blijkt het entertainersbloed door Stan zijn aderen te stromen. Op familiefeestjes steelt hij steevast de show en thuis zijn z’n twee oudere zussen de jury van dienst.
Na de middelbare school start Stan zijn studies kleinkunst aan Studio Herman Teirlinck. Met een medestudent richt hij een groepje op, The Unauthenticated, waarmee hij in 1999 op Marktrock Leuven staat. Maar ondanks zijn sluimerende muzikale talent, kiest Stan aanvankelijk voor een carrière als acteur. Hij raakt bekend bij het grote publiek door zijn rol in Wittekerke, waarvoor hij van 2001 tot 2007 in de huid kruipt van ‘flik’ Kevin De Kesel. Hij doet dat met zoveel enthousiasme, overtuiging en humor, dat hij al snel de publiekslieveling van de serie wordt. Intussen speelt hij ook gastrollen in andere reeksen als ‘Flikken’, ‘Rupel’, ‘Sedes & Belli’ en de Jan Verheyen-film ‘Buitenspel’. Maar Stan laat zien dat hij ook het ‘serieuzere’ werk aankan wanneer hij een rol aanvaardt in de Vlaamse theaterversie van ‘Trainspotting’.
Zijn eerste grote wapenfeit op het witte doek komt in 2006 met ‘Windkracht 10: Koksijde Rescue’, waar Stan co-piloot Serge Helsen vertolkt aan de zijde van o.a. Koen De Bouw. Hun samenwerking krijgt een vervolg in 2007 tijdens het prestigieuze VT4-project ‘Vermist’, waarin de Cel Vermiste Personen centraal staat. Regisseur Jan Verheyen slaagt erin een realistische en meeslepende film te maken met de uitstraling van een Hollywoodproductie. De film is meteen ook de pilot van een negendelige vervolgserie, waarin Stan als Steve Van Hamel schittert naast o.m. Kevin Janssens en Joke Devynck. De serie blijkt zo’n succes te zijn, dat in mei 2008 reeds wordt gestart met de opnames van een tweede reeks.
In de tussentijd maakt Stan ook graag tijd voor een totaal nieuwe filmervaring. Hij leent immers zijn stem aan een personage in de Vlaamse versie van de animatiefilms ‘Ratatouille’, ’The Simpsons’ en ‘Bee Movie’.
Maar naast zijn liefde voor het acteren, blijft al die tijd een andere grote passie in Stan branden: muziek. Hij begint zelf nummers te schrijven en leert gitaar, drums en piano spelen. En eind 2006 komt eindelijk de gedroomde kans. Stan neemt deel aan de eerste editie van Steracteur Sterartiest, blaast de concurrentie vanaf de eerste aflevering naar huis en wint op overtuigende wijze 25000 euro voor ‘t Balanske. Maar hij overtuigt niet alleen het publiek, ook jurylid Eric Melaerts is zwaar onder de indruk van zoveel talent. Hij doet Stan in de 2de aflevering reeds een grote belofte: ‘nadat je dit gewonnen hebt, maken wij samen een plaat‘.
Begin 2007 ziet Stan zijn grote droom in vervulling gaan. Samen met collega-maatje Roel Vanderstukken staat hij voor het eerst voor een groot livepubliek tijdens ‘Plaza Night Leuven’. Managementbureau DEG neemt Stan onder zijn vleugels en op 30 maart tekent hij een platencontract bij EMI. En ook Eric houdt woord. Hij wordt niet alleen de producer van Stan zijn eerste album maar mag al snel zijn muzikale vader genoemd worden.
Vanaf dan gaat het razendsnel voor Stan. In april begint hij samen met Roel en Sarah aan een zomertour door Vlaanderen. Begeleid door een ijzersterke liveband o.l.v. Eric Melaerts en Joost Van den Broeck, zullen ze uiteindelijk op meer dan 40 podia staan. Daarmee worden ze niet alleen de muzikale revelatie maar ook de publiekslievelingen van 2007.
Op 1 juni wordt Stan zijn eerste single ‘Scars’ geboren. Het nummer, dat zeer toepasselijk over het kantelmoment in een leven gaat, voert wekenlang de hitparade aan en wordt daarmee één van dé zomerhits. Stan krijgt dan ook meer dan verdiend de TOTZ-trofee en een gouden plaat voor Scars en hij wint de Radio 2 Zomerhit-trofee voor Beste Performer.
Intussen krijgt hij de unieke kans om zijn talent als songschrijver te ontwikkelen tijdens Songcity, een internationale songschrijversweek die in juli 2007 voor het eerst plaats vindt nabij Zottegem. Stan ontmoet daar o.m. Kit Hain en BJ Scott en schrijft samen met hen een aantal nummers voor zijn eerste cd. Temidden van de zomertour en de opnames van Vermist, duikt hij de studio in, om aan zijn album te werken. Tussendoor werkt hij mee aan het tribute-album ‘Braveau Clouseau’ en neemt daarvoor zijn eigen versie op van ‘Je bent niets’. Wanneer de zomertour in oktober naar zijn einde loopt, wordt ook de laatste hand gelegd aan Stan zijn eerste full-album. In afwachting van de release sleept hij nominaties in de wacht voor de TMF-awards en de MIA’s, maar kan deze jammer genoeg niet verzilveren tegen grote namen als Tom Helsen en Zornik.
Eén jaar na zijn overwinning bij SaSa, deelt Stan op 23 november 2007 opnieuw het podium met maatje Roel voor een benefietconcert ten voordele van zijn goed doel, ‘t Balanske. Maar diezelfde dag staat vooral in het teken van de release van Stan zijn eerste album, dat zeer toepasselijk ‘Welcome Home’ wordt gedoopt. Als eerbetoon aan zijn grote liefde, de muziek, die voor hem zijn tweede thuis geworden is. Twee weken later behaalt de cd reeds goud en begin 2008 zal Stan tijdens de ’Telenet Kids Awards’ een platina plaat overhandigd krijgen.
Maar in de tussentijd laat Stan nog enkele keren zijn goed hart zien. Samen met de andere BV’s van het ‘Media Karting Team‘, laat hij zichzelf veilen voor een unieke kartingwedstrijd ten voordele van de vzw ‘Geef om een Glimlach’. Eerder dat jaar was hij al uit de kleren gegaan voor fotografe Lieve Blancquaert, als tegenprestatie tijdens de ‘Kom op tegen Kanker‘-campagne: ‘Laat wat zien‘. Vlaams-Brabant & Brussel -met Stan als boegbeeld- haalde het nipt van Oost-Vlaanderens Peter Van de Veire, waarna Stan in volle glorie te bewonderen was op een 20m breed spandoek aan het stationsgebouw van Leuven. "In Vlaanderen, België is er geen enkele familie waar kanker niet voorkomt. Zo heb ik het ook meegemaakt bij naaste familie. En neem het van me aan, het beïnvloedt wel iedereen. Ik vind zo’n screeningsmammo daarom ook zó belangrijk, je kan er gewoon niet vroeg genoeg bij zijn. En als je het op tijd ontdekt, heb je zoveel meer kans om te genezen", aldus Stan.
Na een korte maar welverdiende rustpauze, begint Stan in 2008 met een aantal gastoptredens tijdens ‘Plaza Night’ en het spetterende ‘SaSa: Live on Stage’ in de Lotto Arena. Al snel starten ook de voorbereidingen voor zijn eerste solotournee én een tweede album. In maart reist hij daarvoor naar Amerika, om samen met BJ Scott nieuwe nummers te schrijven. Op 28 april beleeft Stan de ultieme ’generale repetitie’, wanneer zijn eerste solo-optreden wordt opgenomen voor een tv-special en dvd-opnames. Twee weken later wordt de officiële aftrap van de zomertour gegeven in een zo goed als uitverkochte Zuiderkroon. Een duidelijk geëmotioneerde Stan geniet en laat zijn publiek meegenieten. Meteen volgt ook een unieke aankondiging: op Valentijnsdag, 14 februari 2009, geeft Stan een feestje in de Lotto Arena… en iedereen is welkom!
Daarmee is meteen het startschot gegeven voor alweer een drukke, muzikale zomer. Want naast de opnames van de tweede reeks van Vermist, staat Stan zijn agenda vooral in het teken van muziek. Tot half september is hij te bewonderen op podia doorheen gans Vlaanderen, opnieuw begeleid door een fantastische liveband met topmuzikanten Eric Melaerts, Jo Cassiers, Joost Van den Broeck, Carlo Van Belleghem en Babel. Maar ook Stan zelf geniet er duidelijk van om zichzelf steeds meer te profileren als muzikant; met steeds meer overtuiging laat hij zijn publiek meegenieten van zijn kunnen als gitarist. Vanwege zijn drukke agenda kan hij zich jammer genoeg niet vrijmaken voor de tweede editie van Songcity, wat hem er niet van weerhoudt om als gastartiest deel te nemen en opnieuw een aantal nummers te schrijven met o.a. Kit Hain.
Nog meer materiaal dus voor een tweede full-album, dat half januari 2009 klaar zal zijn. Als voorsmaakje komt eind oktober alvast de eerste single ’This Time’ uit. De bijhorende videoclip laat Stan zien zoals hij is; als mens, als zanger, als muzikant, als entertainer. In november krijgt Stan de gelegenheid om de Lotto Arena op te warmen, wanneer hij het podium deelt met Natalia als gueststar tijdens haar ‘Singstar Glamorous Tour’. Het decor voor zijn eigen concert in de Lotto Arena is intussen klaar en een dolenthousiaste Stan kijkt alvast rijkhalzend uit naar wat een twee uur durende, stomende liveshow belooft te worden. 14 februari betekent tegelijk ook de première van de nieuwe cd, waarna hij overal in Vlaanderen zal voorgesteld worden tijdens een nieuwe zomertour. Mooie vooruitzichten dus, zowel voor Stan als voor iedereen die deze sympathieke zanger/acteur een warm hart toedraagt…
‘Als ik dit nog 40 jaar mag blijven doen, dan ben ik een heel gelukkig mens. Hoe oud ben ik dan, bijna 70?...goh, maak er maar 50 jaar van’, vertrouwt Stan ons toe. En wie zijn wij om hem tegen te spreken?

Stan Van Samang的留言板

Stan Van Samang的热门专辑

猜您可能喜欢的歌手